Tijd
Programma
10:00 - 10:45

Let's get started - Charles Hens

#

Je staat aan het begin van een dag over zingen, zingen en nog eens zingen.

 

Onder de inspirerende leiding van Charles Hens maken we de stemmen los. We draaien warm, stijgen op, laten onze stemmen vliegen, volgen elkaars richting, maken een duikvlucht om daarna samen weer neer te strijken.

 

Charles is een eigenzinnige operazanger en theatermaker, die je met veel enthousiasme zal laten landen in het MCO. Laat je meenemen en verrassen!

 

11:00 - 12:15

Workshopronde 1

#

A. Zangmethodiek, vraag maar raak! - Marja Reinders - DEZE WORKSHOP IS VOL

Loop je steeds weer tegen hetzelfde aan bij het zingen in de klas of met je koor?

In deze workshop staan jouw vragen en uitdagingen op het gebied van zangmethodiek centraal (hoe diagnostiseer je een stem en hoe leer je zangtechniek aan aan een ander). 

 

Denk bijvoorbeeld aan:

- De leerlingen knijpen zo in de hoogte, wat kan ik daaraan doen?

- Mijn leerlingen gaan, als ze popmuziek zingen, zo snel schreeuwen

- Hoe werk ik (veilig) met jongens die in hun mutatie zitten?

- De jongens kunnen niet mooi zacht zingen in de hoogte

- Mijn leerling blijft met lucht zingen, terwijl ik al uitgebreid aandacht aan adem heb besteed

 

Stemcoach en zangpedagoge Marja Reinders deelt haar ervaring, geeft tools en oefent ter plekke, zodat je alles zelf kunt ervaren. Heb je vragen over zangmethodiek? Vraag maar raak!

#

B. I'm only human - Charles Hens - DEZE WORKSHOP IS VOL

Hoe kom je van ‘goed en lekker een nummer zingen’ tot een persoonlijke en urgente performance voor publiek? Hoe zorg je dat een lied van jou en jullie wordt? Hoe neem je het publiek mee in je verbeeldingswereld? Hoe projecteer je jouw beleving op een zaal? En hoeveel energie kost dat?

 

In deze workshop geeft Charles Hens concrete handvatten om jouw en jullie gezamenlijke vocale verhaal sterker neer te zetten. Hierbij gebruikt hij 4 pijlers; Verbeelding, Verbinding, Projectie en Energie. Je ontdekt wat dit bij jou teweegbrengt, bij jullie als groep, maar ook hoe je deze oefeningen in kan zetten wanneer je zelf werkt met een vocale groep.

 

#

C. Zing je Vrij - Vanessa Leon

Zingen is voelen, ontladen en vrij zijn. In deze workshop ervaar je de bevrijdende werking van de stem. Zingen stimuleert de aanmaak van onze gelukshormonen in het brein. De trilling van de stem maakt gestagneerde energie in ons lichaam vrij. Van zingen gaat onze levensenergie weer volop stromen. Het maakt creatief en geeft een gevoel van zelfbevrijding.

 

Zing je Vrij gaat voorbij aan wat we hebben geleerd over mooi en goed zingen. Het gaat over vrij zijn en het bewust worden van de samenwerking tussen stem en lichaam. Op fysiek en energetisch level heeft de stem een helende werking.

 

Ook gaan we ervaren wat klankschalen, sjamaan-drum en de handpan doen met de klank van de stem.  

We stappen uit de zanghokjes en gaan op stem-reis. Let’s have some fun met onze eigen unieke stem.

12:15 - 13:00

LUNCH

13:00 - 13:45

Mini-presentaties muziekmethodes

Ook de meest gebruikte muziekmethodes uit het Voortgezet Onderwijs zijn weer in ons midden. Ter plekke kies je een methode waar je meer van zou willen weten.  

# # # #
13:45 - 14:15

BeatBox! 

#

Onur, a.k.a. BB-donut, brengt een hele bak ervaring met zich mee. Van Holland en Turkije got Talent (beide halve finale) tot optredens in volle WK stadions en Las Vegas. Hij heeft het gedaan.

 

En nu op All about that Voice! Laat je verrassen door zijn talent én leer wat basis-kneepjes van het BeatBoxen. Dat gaan je leerlingen vast leuk vinden :). 

14:15 - 14:45

BREAK

14:45 - 16:15

Workshopronde 2

#

A. Vet zingen met je klas!  - Christoph Mac-Carty

Ervaar de 'geheime' ingrediënten van Christoph Mac-Carty om van een groep een vet 'koor' te maken.
 
Christoph is een dirigent met indrukwekkende track record. Onder zijn leiding won zijn koor ‘Dekoor Close Harmony‘ diverse malen de 1e prijs op de World Choir Games, in de categorieën Pop en Jazz. In 2014 nodigden niemand minder dan The Rolling Stones het koor uit om met hen te zingen op Pinkpop (NL) en Werchter Classic (BE).
 
Christoph daagt je uit om met alles wat je in je hebt te zingen. Ieder stemkarakter heeft zijn eigen gevoel en al die diverse smaken gaan we proeven in de keuken van meerstemmig zingen, van Gospel tot Pop. Volop inspiratie en handvatten dus om morgen mee aan de slag te gaan in je klas! 

#

B. Verhoog de flow in je les/repetitie - Ruben Smits - DEZE WORKSHOP IS VOL

Hoe breng je flow in het zanggedeelte van de muziekles of in je koorrepetitie? Hoe houd je iedereen betrokken bij de les en in het muzikale moment? En welke invloed heb jij als dirigent op het groepsproces en op de zang?

 

In deze workshop staat ‘ervaren’ centraal. We gaan lekker aan de slag met repertoire, en staan tussendoor stil bij technieken, die je kan toepassen om de vaart en de flow in je les of repetitie te verhogen. Ook krijg je de kans om zelf voor de groep te staan en de techniek meteen zelf uit te proberen. Een ‘hands-on’ workshop dus, waarin ondergaan en uitproberen elkaar afwisselen, en die je meteen kunt toepassen in je eigen les- of repetitiepraktijk!

16:15 - 17:00

De AATV finale - Hans Cassa

#

Wie bij de afgelopen twee edities van AATV de workshop van Hans Cassa heeft gevolgd, weet het al: meerstemmig zingen onder leiding van Hans is te gek! Wie konden we daarom beter vragen om deze AATV-dag met alle deelnemers samen af te sluiten?  

 

Beleef samen met Hans de AATV-finale! Natuurlijk krijg je de arrangementen mee naar huis.