Ruben dirigent

Ruben Smits

Ruben Smits studeerde MA Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en Koordirectie aan de HKU bij Rob Vermeulen. Ook deed hij de opleiding Vocal Leadership aan de conservatoria van Rotterdam/Tilburg en de Kurt Thomas Cursus aan de HKU. Privélessen volgde hij onder meer nog bij Kurt Bikkembergs, Béni Csillag en Boudewijn Jansen.

 

In 2018 haalde hij met vocal group Jammin’ de finale van het Nederlands Koorfestival. Op dit moment is hij dirigent van vocal groups VIVID (Zwolle) en Studio Voices (Utrecht). Daarnaast leidt hij diverse producties zoals Summer Vocals, Pop-up Vocal Projects en werkt hij freelance als dirigent, docent en workshopleider in binnen- en buitenland. Hij geeft lessen koordirectie en de arrangeercursus bij de Dirigentenwerkplaats Utrecht en organiseert samen met Tijs Krammer de Ward Swingle Cursus (zomercursus koordirectie vocal pop & jazz). Ook gaf hij online workshops en cursussen in opdracht van organisaties in de Verenigde Staten, Canada en in Maleisië.

 

Daarnaast is Ruben bekend als arrangeur van vocal pop en jazz, met inmiddels meer dan 400 gearrangeerde titels. Zijn koorarrangementen worden uitgegeven en uitgevoerd in binnen- en buitenland, van Scandinavië en Kazachtstan tot Korea en de Verenigde Staten. Als zanger was hij onderdeel van onder meer vocal group Twelve en de professionele koren Consensus Vocalis en Cantatrix.

 

www.rubensmits.nl en www.rubensmitsmusic.com