Het dagprogramma van de inspiratiedag editie 2020-2021: FEEL THE RHYTHM.

Voor informatie, check de algemene pagina en het overzicht van alle workshopleiders

 

Tijd
Programma
10:00 – 10:45

Opening FEEL THE RHYTHM!

#

Over ritme kun je van alles vertellen en uitleggen, maar je moet het vooral voelen! Want als je het voelt, brengt het onmiskenbare energie met zich mee. Een energie die je in het leven EN in de klas fantastisch kunt gebruiken. 

 

Toch is het niet altijd gemakkelijk om het ritme in je hart en je lijf en niet dat in je hoofd te laten zegevieren. Als daar al een sleutel voor is, gaan we die vandaag vinden! Samen met Rohan Poldervaart zet je alvast de ritmische toon van deze ongetwijfeld energieke dag.

 

 

11:00 - 13:00

Feel the rhythm around the world

Bij inschrijving kies je 2 van de 3 workshops:

  1. Ervaar de opzwepend en aardse ritmes uit Afrika (met John Kayongo en Maarten Vinkenoog)
  2. Laat je meenemen in de gepassioneerde en feestelijke ritmes uit Latijns-Amerika (met Lauriane Ghils)
  3. Maak nader kennis met de diversiteit aan Arabische ritmes uit het Midden-Oosten (met Hashem Kabreet)
# # # #
13:00 - 14:15

Lunch

Onmoet de methodes en ‘skip the lunchdip’

14:15 - 15:05

Discover the rhythm - ronde 1

In de middag zijn er drie rondes met dezelfde workshops, zodat iedereen alle workshops mee kan maken!

#

1. Basics of groove (met Freek Koopmans)

Pulsgevoel is een onmisbaar element bij het (samen) musiceren. De wijze waarop het ritme, de melodie en de harmonie zich binnen een metrum tot de puls verhouden, zijn bepalend voor de cadans van de muziek. Een gezamenlijk pulsgevoel is daarom van essentieel belang.


Door middel van bodypercussie en de stem ga je samen met Freek Koopmans aan de slag met pulsgevoel, ritmische vaardigheden, gevoel voor klank, fysiek bewustzijn en expressiviteit.

 

Ieder mens heeft een hartslag; een natuurlijk ritme. We hebben allemaal een lichaam waarbinnen een interne puls een groot deel van ons handelen dicteert. Een lichaam met verschillende klanken, met verschillende ledematen en tal van mogelijke bewegingen. Een veelzijdig instrument dat je altijd bij je draagt en kunt bespelen zonder een ingewikkelde technische vertaalslag. Daarom is bodypercussie de ideale speelwijze om pulsgevoel, klank, ritmische vaardigheden en fysiek bewustzijn te creëren. Dit alles in spelvorm met leuke en uitdagende opdrachten die één op één te kopiëren zijn in een klassensituatie.

#

2. Sounds like music! (met Mees Thijssen)

Dat je muziek kunt maken met alles om je heen en dat overal muziek in zit, weten we natuurlijk allang. Denk aan de spectaculaire en creatieve voorbeelden van STOMP. Ook in een wat minder spectaculaire setting, zoals een klaslokaal :), heb je daar ongetwijfeld mee geëxperimenteerd. 

 

In deze workshop is dat wat je gaat doen, werken met de klanken uit je directe omgeving. En dat aan de hand van de frisse ideeën en energieke inbreng van Mees.

 

Hij reikt concrete werkvormen aan, waarmee je aan je muzieklessen een gave twist kunt geven. Sounds like music!

#

3. Phase shifting (met Jop Schellekens)

In deze workshop maak je kennis met Steve Reich, een Amerikaanse componist die erg belangrijk is geweest voor de ontwikkeling en populariteit van slagwerk. Hij stond aan het begin van een tijd waar slagwerk een belangrijke rol kreeg binnen de muziek. Steve liet zich inspireren door Afrikaanse muziek. Hiervoor reisde hij naar Ghana om meer over de Afrikaanse muziek en het gebruik van trommels te leren. Daarnaast bestudeerde hij de Balinese Gamelan.

 

Later bedacht Steve Reich een nieuwe compositie/speel techniek: ‘Phase shifting’. Zijn muziek valt binnen het genre ‘Minimal Music’. Reich maakt vaak gebruik van een ritmisch patroon dat zich langzaam ontwikkelt. Als luisteraar hoor je op die manier hoe een ritme is opgebouwd en helpt het je bij het aanleren van nieuwe ritmes. Ook hield Steve Reich zich bezig met ‘tape loops’ en stond daarmee aan het begin van de elektronische muziek.

 

Tijdens deze workshop verdiep je je in ‘Phase shifting’: je maakt (nader) kennis met de compositietechniek en het spelen hiervan. Daarnaast ga je aan de slag met ‘Minimal Music’ en ervaar je het bespelen van dit genre. Ook elektronisch slagwerk komt aan bod.

15:05 - 15:55

Discover the rhythm - ronde 2

15:55 - 16:20

Time for a break

16:20 - 17:10

Discover the rhythm - ronde 3

17:10 - 17:30

When it all comes together...

17:30 - 19:00
How about a meal and some drinks?