Tijd
Programma
10:00 - 11:00

Open up! - Opening met Esther Hart 

#

2020 is het jaar van het Eurovisie Songfestival!

Na de winst van Duncan Laurence in Tel Aviv, 44 jaar na de winst van Teach-In, zal Nederland dit jaar weer oranje gaan kleuren. 

 

We starten de dag daarom geheel in stijl. Onder leiding van niemand minder dan voormalig ESF-deelneemster Esther Hart zingen we het dak van studio 2 eraf met een te gekke Song Festival medley, een medley die je vervolgens zeker ook met jouw klassen/koren kunt zingen!

11:00 - 12:15

More about...

#

A. Embodied music - Rohan Poldervaart

Hoe zorg je ervoor dat de jongeren met wie je zingt vrijer in hun lijf komen?

 

Om je stem te gebruiken en te zingen heb je je lichaam nodig. Jonge kinderen ervaren over het algemeen geen drempels om te bewegen als ze zingen. Die onbevangenheid verdwijnt richting de pubertijd echter vaak een beetje. Dat is jammer, want als je je goed in je lichaam voelt, zing je niet alleen makkelijker en vrijer, je voelt je ook sterker in presentatie, communicatie en houding.

 

Rohan laat je in deze workshop ervaren wat je als docent/dirigent kunt doen om een leeromgeving te faciliteren en stimuleren waarin jongeren zich voelen uitgenodigd ‘embodied music’ te maken, muziek waarbij hun hoofd en lichaam in verbinding staan.

 

Aan de hand van spelvormen en oefeningen ontdek je hoe deze verbinding de kracht en kwaliteit van de stemmen van jouzelf en je jongeren kan verbeteren.

#

B. Songwriting met jeugd - Laila de Vries

Songwriting kan een prachtige manier zijn om uiting te geven aan gevoelens en gedachten, je op gevoelsgebied verder te ontplooien en je een gevoel van zelfvertrouwen te geven. Maar hoe geef je dat vorm in een klas of groep met jongeren? 

 

In deze workshop maak je kennis met het onderzoek dat Laila als afstudeeropdracht uitvoerde naar songwriting op de middelbare school. Concreet resultaat van haar onderzoek was een reeks workshops die ze uitvoerde in de klas. Aan de hand van een aantal werkvormen ervaar je zelf hoe het songwriting-proces in de praktijk vormgegeven kan worden. Uiteraard is er ook ruimte om ervaringen uit te wisselen. 

 

Laila ontwikkelde de workshopreeks voor bovenbouwleerlingen met muziek als examenvak, maar de werkvormen zijn zeker ook interessant voor de onderbouw!

#

C. Je eigen stem - Esther Hart

Grijp je kans en laat je coachen door top-coach Esther Hart.

 

Esther gaat in de vorm van een masterclass met een aantal deelnemers aan de slag. De ervaring leert dat dat voor de persoon zelf, maar zeker ook voor de toeschouwers heel leerzaam is!

 

Esther zoekt graag met je uit wat jij nodig hebt voor je volgende stap, wat je zwakke en sterke punten zijn in je zang en performance. Ze geeft feedback op wat ze hoort en ziet als jij muziek maakt. Ze helpt je uit te zoeken wat bij jou past. Kortom, deze workshop is een cadeautje aan jezelf :). 

12:15 - 13:00

LUNCH

13:00 - 13:15

Skip the lunchdip

13:15 - 14:15

Zingen met muziekmethodes

Grijp je kans en maak kennis met de meest gebruikte muziekmethodes binnen het Voorgezet Onderwijs. De focus van deze ronde methode-workshops ligt - hoe kan het ook anders - op 'zingen': hoe ziet 'zingen in de klas/groep' eruit in de methode? Natuurlijk krijg je ook een goed beeld van de ins en outs van de methode. Bereid je voor op een actieve workshop!

 

BeatsNbits

Maak kennis met het zangonderwijs en de bijbehorende arrangementen binnen BeatsNbits. Onder leiding van niemand minder dan top-dirigent Tijs Krammer zing je een aantal typische BeatsNbits-nummers en leer je bovendien meer over zijn unieke aanpak als koordirigent. 

# #

Intro

Hoe ziet zangonderwijs eruit binnen Intro? Jonge muziekdocent van het Cals College Youri Gaertner laat het je ervaren! Youri is naast muziekdocent ook dirigent van Popkoor Continue, workshopleider bij Vocal Statements en zanger en bandleider van de band Broadway. 

# #

Musicbox

De nieuwe muziekmethode Musicbox is flexibel en volledig gedifferentieerd. Wil je kennismaken? Bezoek de demonstratie en ga o.l.v. Femke Bellaard ook praktisch aan de slag met de Special ‘Arrangeren voor zangstemmen’. Femke is de auteur/mede-oprichter van Musicbox en sinds haar opleiding Docent Muziek en Compositie (HKU) al 15 jaar arrangeur, auteur en docent muziek.

# #
14:15 - 14:30

BREAK

14:30 - 16:00

Zingen met groepen

#

A. Close Harmony - Hans Cassa

Close harmony met jongeren… ja, dat kan!

 

Hans laat horen hoe hij geïnspireerd is geraakt door a capella en close harmony muziek. Samen met hem verken je welke keuzes je kunt maken in je arrangement. In de workshop werk je aan een (pop)arrangement, dat ook zeer geschikt is voor jongeren, en proef je aan verschillende stijlen. Ook wat fijne inzingers komen aan bod. Voordat je er erg in hebt ben je zes-stemmig aan het zingen!  

 

Hans verzorgde ook op AATV19 een workshop. Op verzoek van velen is hij er ook deze editie weer bij. Hans zorgt ervoor dat zowel deelnemers van vorig jaar als nieuwe deelnemers met nieuwe inzichten en ervaringen de ruimte verlaten.

 

Komen we tot het ware close-harmony-kippenvel-moment?

#

B. Zing en het moment - Emma Rekers

De workshop 'Zing en het moment' gaat over vertrouwen. Vertrouwen in hetgeen zich op dat moment aandient. Zonder partituur werken we toe naar een klinkend meerstemmig resultaat waarin zowel harmonie en samenzang als het individu een belangrijke plek innemen. Synchroniseer je, of zet je de toon? Geef je een impuls, of zing je liever mee?

Alles kan en mag.

 

Hoe we daar komen? Door het uitvoeren en onderzoeken van oefeningen – spelen en creëren we mogelijkheden, stukjes muziek. Deze kunnen los worden uitgevoerd, of aan elkaar verbonden worden. Daardoor ben jij als zanger/deelnemer ook componist en maker. Laat jezelf en elkaar verrassen! Zing je mee?

16:00 - 17:00

La CliQue Fusion

#

Maak je klaar voor de Grand Finale! 

Onder leiding van Carmen Hovestad, Lotte Laan en Yuna Linde van vocalgroup La CliQue sluiten we de dag zingend af, waarbij tekstinterpretatie en podiumpresentatie speciale aandacht krijgen. 

 

La CliQue is te omschrijven als muzikaal, theatraal, humoristisch en ontroerend...

Dat belooft wat :)!