Tijd
Programma
10:00 - 10:45

Open up! - Esther Hart

#

Eurovisie Sing-Along 

 

De finale van het Eurovisie Songfestival 2021 op 22 mei trok een recordaantal kijkers (183 miljoen!). Ook onder jongeren bleek het ESF ongekend populair. Er keken fors meer jongeren dan in 2019.*

 

Wij houden daarom graag het ESF-vuurtje brandend. Onder leiding van voormalig deelneemster Esther Hart zingen we samen een te gekke Song Festival medley, een medley die je vervolgens zeker ook met jouw klassen/koren kunt zingen!

 

* Nieuwsgierig naar feitjes :)? Zie de ESF-site

11:00 - 12:15

More about...

#

A. Je eigen stem - Esther Hart

Grijp je kans en laat je coachen door top-coach Esther Hart.

 

Esther gaat in de vorm van een masterclass met een aantal deelnemers aan de slag. De ervaring leert dat dat voor de persoon zelf, maar zeker ook voor de toeschouwers heel leerzaam is!

 

Esther zoekt graag met je uit wat jij nodig hebt voor je volgende stap, wat je zwakke en sterke punten zijn in je zang en performance. Ze geeft feedback op wat ze hoort en ziet als jij muziek maakt. Ze helpt je uit te zoeken wat bij jou past. Kortom, deze workshop is een cadeautje aan jezelf :). 

#

B. Songwriting met jeugd - Berry Krikken - deze workshop is VOL

Songwriting kan een prachtige manier zijn om uiting te geven aan gevoelens en gedachten, je op gevoelsgebied verder te ontplooien en je een gevoel van zelfvertrouwen te geven. Maar hoe geef je dat vorm in een klas of groep met jongeren? 

 

In deze workshop deelt Berry Krikken, die jarenlange ervaring heeft met songwriting én veelvuldig workshops songwriting (ook) aan jongeren geeft, zijn ervaring. Het resultaat van de afstudeeropdracht van Laila de Vries, die tijdens haar afstuderen een workshopreeks ontwikkelde rondom songwriting in (de bovenbouw van) het VO, gebruikt Berry als leidraad. Aan de hand van een aantal werkvormen ervaar je zelf hoe het songwriting-proces in de praktijk vormgegeven kan worden. Uiteraard is er ook ruimte om ervaringen uit te wisselen. 

#

C. Embodied music - Rohan Poldervaart

Hoe zorg je ervoor dat de jongeren met wie je zingt vrijer in hun lijf komen?

 

Om je stem te gebruiken en te zingen heb je je lichaam nodig. Jonge kinderen ervaren over het algemeen geen drempels om te bewegen als ze zingen. Die onbevangenheid verdwijnt richting de pubertijd echter vaak een beetje. Dat is jammer, want als je je goed in je lichaam voelt, zing je niet alleen makkelijker en vrijer, je voelt je ook sterker in presentatie, communicatie en houding.

 

Rohan laat je in deze workshop ervaren wat je als docent/dirigent kunt doen om een leeromgeving te faciliteren en stimuleren waarin jongeren zich voelen uitgenodigd ‘embodied music’ te maken, muziek waarbij hun hoofd en lichaam in verbinding staan.

 

Aan de hand van spelvormen en oefeningen ontdek je hoe deze verbinding de kracht en kwaliteit van de stemmen van jouzelf en je jongeren kan verbeteren.

12:15 - 13:15

LUNCH

13:15 - 14:15

Zingen met muziekmethodes

Grijp je kans en maak kennis met muziekmethodes voor het Voorgezet Onderwijs. De focus van deze ronde methode-workshops ligt - hoe kan het ook anders - op 'zingen': hoe ziet 'zingen in de klas/groep' eruit in de methode? Natuurlijk krijg je ook een goed beeld van de ins en outs van de methode. Bereid je voor op een actieve workshop!

 

BeatsNbits

Maak kennis met het zangonderwijs en de bijbehorende arrangementen binnen BeatsNbits. Onder de enthousiasmerende leiding van Carmen Hovestad zing je een aantal typische BeatsNbits-nummers en leer je bovendien meer over haar unieke aanpak als vocal coach. 

# #

Intro

Hoe ziet zangonderwijs eruit binnen Intro? Youri Gaertner laat het je ervaren! Hoe krijg je iedereen aan het zingen en ontwikkelt iedereen zijn of haar geluid? Youri is naast muziekdocent ook dirigent van Popkoor Continue, workshopleider bij Vocal Statements en zanger en bandleider van de band Broadway. 

# #

Musicbox

De nieuwe muziekmethode Musicbox is flexibel en volledig gedifferentieerd. Wil je kennismaken? Bezoek de demonstratie en ga o.l.v. Femke Bellaard ook praktisch aan de slag met de Special ‘Arrangeren voor zangstemmen’. Femke is de auteur/mede-oprichter van Musicbox en sinds haar opleiding Docent Muziek en Compositie (HKU) al 15 jaar arrangeur, auteur en docent muziek.

# #
14:15 - 14:30

BREAK

14:30 - 16:00

Zingen met groepen

#

A. Close Harmony - Hans Cassa

Close harmony met jongeren… ja, dat kan!

 

Hans laat horen hoe hij geïnspireerd is geraakt door a capella en close harmony muziek. Samen met hem verken je welke keuzes je kunt maken in je arrangement. In de workshop werk je aan een (pop)arrangement, dat ook zeer geschikt is voor jongeren, en proef je aan verschillende stijlen. Ook wat fijne inzingers komen aan bod. Voordat je er erg in hebt ben je zes-stemmig aan het zingen!  

 

Hans verzorgde ook op AATV19 een workshop. Op verzoek van velen is hij er ook deze editie weer bij. Hans zorgt ervoor dat zowel deelnemers van vorig jaar als nieuwe deelnemers met nieuwe inzichten en ervaringen de ruimte verlaten.

 

Komen we tot het ware close-harmony-kippenvel-moment?

#

B. Zing en het moment - Emma Rekers

De workshop 'Zing en het moment' gaat over vertrouwen. Vertrouwen in hetgeen zich op dat moment aandient. Zonder partituur werk je toe naar een klinkend meerstemmig resultaat waarin zowel harmonie en samenzang als het individu een belangrijke plek innemen. Synchroniseer je, of zet je de toon? Geef je een impuls, of zing je liever mee?

Alles kan en mag.

 

Hoe je daar komt? Door het uitvoeren en onderzoeken van oefeningen – speel en creëer je mogelijkheden, stukjes muziek. Deze kunnen los worden uitgevoerd, of aan elkaar verbonden worden. Daardoor ben jij als zanger/deelnemer ook componist en maker. Laat jezelf en elkaar verrassen! Zing je mee?

16:00 - 17:00

La CliQue Fusion

#

Maak je klaar voor de Grand Finale! 

Onder leiding van Carmen Hovestad, Yuna Linde en Elske Boersma van vocalgroup La CliQue sluiten we de dag zingend af, waarbij tekstinterpretatie en podiumpresentatie speciale aandacht krijgen. 

 

La CliQue is te omschrijven als muzikaal, theatraal, humoristisch en ontroerend...

Dat belooft wat :)!