Tijd
Programma
10:00 - 10:45

Jump In, Let’s Sing! - Stephanie Kramer

#

'Zing maar mee..., kom maar staan..., klas, daar gaan we…!'

 

Herkenbaar? Het is wat wij regelmatig vragen aan onze groepen.  

 

Zingen lijkt voor docenten en dirigenten zo vanzelfsprekend. Maar is dat wel zo? Hoe ervaar jij zingen met je klas? En hoe is de ervaring van de leerlingen? 

Stephanie warmt je op voor deze muzikale dag en zet je aan het denken over jouw rol als muziekdocent. 

11:00 - 12:15

Workshopronde 1

#

A. De muzikale speeltuin - Stephanie Kramer

Vocale improvisatie, hoe geef je dat vorm in een klas of met een groep jongeren? 

 

Zichtbaarheid, verantwoordelijkheid voor het muzikale proces en werken naar succesgevoel zijn onderwerpen die centraal staan tijdens deze workshop. 

Hoe kun je muzikale vrijheid creëren, kaders scheppen en werken met live componeren en arrangeren in het moment? Stephanie laat je zien dat improviseren met jongeren een feestje is. Dat improvisatie deuren opent naar een vrije manier van musiceren. En dat het bijdraagt aan het vergroten van de muzikale comfortzone.

 

Aan de hand van verschillende werkvormen en oefeningen ontdek je hoe je dit proces als docent of dirigent kunt begeleiden. 

#

B. Geef je leerlingen een stem! - ArendJan Averink

Je stem is zoveel meer dan een instrument waarmee je kunt zingen! Wat zegt jouw stem over wie jij bent? En hoe kun je leerlingen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk een stem geven? 

 

In deze workshop neemt ArendJan je mee in hoe je muziek kunt inzetten om de verhalen van je leerlingen naar buiten te brengen. Hoe kom je op een diepere laag in gesprek met jouw klassen of koren? Wat vraagt dat van jou als docent? En wat kan het opleveren om op deze manier met een groep te werken?

 

Je ondervindt een aantal werkvormen aan de lijve en werkt samen met de andere deelnemers toe naar het vertellen van een muzikaal verhaal. 

12:15 - 13:00

Lunch

13:00- 13:30

Skip the lunchdip!

#

 

 

 

Wát Glenn Liebaut komt brengen, dát houden we nog even geheim :).

Wel kunnen we je beloven: die after lunch dip... die komt er niet!

13:30 - 14:15

Mini-presentaties muziekmethodes

Ook de meest gebruikte muziekmethodes uit het Voortgezet Onderwijs zijn weer in ons midden. Ter plekke kies je een methode waar je meer van zou willen weten.  

# # # #
14:15 - 16:30

Workshopronde 2 (incl. pauze)

#

A. Klankkleuren clinic - Juliette Dumoré

Een clinic over hoe je, door slim gebruik te maken van zangtechnieken, met je groep grote stappen kunt zetten.

 

Hoe wil je dat je klas of koor klinkt? Wat voor gevoel wil je overdragen? Zoek je drama of juist een subtiele kwetsbare expressie? Of iets wat daar tussenin zit? En hoe ga je om met leerlingen die zeggen dat ze niet kunnen zingen?

Klankkleuren kunnen je helpen bij deze vragen. Zingen in diverse klankkleuren en weten hoe je ze produceert, geeft je leerlingen houvast en vertrouwen in hun eigen stemgeluid. Het helpt je de gezamenlijke sound te realiseren die je zoekt. Het resultaat…. een enorme boost aan de zang, een immens gevoel van saamhorigheid en een succeservaring voor de zangers!

 

De koren van Juliette staan bekend om de speelse en afwisselende performances en de power die ze uitstralen. Laat je in deze workshop meenemen in Juliette haar aanpak als dirigente en haar kleuren-methodiek. Dit doe je aan de hand van theorie, verrassende werkvormen én zelf ervaren.

#

B. Vocal Leadership - Marlou Vriens - DEZE WORKSHOP IS VOL

Together Everybody Achieves More, zingen doe je samen!

 

Muziek beleef je samen! Veiligheid, positiviteit en flow zijn daarbij essentieel.
Ben je toe aan vocale inspiratie? Wil je handvatten en creatieve ideeën? Benieuwd naar
co-creatie, gedeeld leiderschap, improvisatie en vocale innovatie voor je koor, groep of in
de klas? Of ben je ontzettend benieuwd naar Vocal Leadership (in School)?


Marlou gaat met je aan de slag met verschillende Vocal Leadership werkvormen zoals Solfa, VoPa, floor/roof games, guide singers en gedeeld leiderschap in het koor, de groep of in de klas. Daarnaast werkt ze, door het zingen van repertoire, aan thema’s als vocaal comfort, klankkleur, intentie, interpretatie en performance.

16:30 - 17:00

Stuif es uit!

Bij 'All about that Voice!' hoort natuurlijk een feestelijke finale met veel stemmen. Samen met Juliette en Marlou sluiten we de dag met een knaller af!   

# #