Programma AATV19 - vrijdag 12 april 2019

ZINGEN MET JEUGD VAN 12 JAAR EN OUDER

 

TIJDEN

PROGRAMMA

10:00 – 11:00

Vertel je verhaal - Opening m.m.v. Ingrid Mank

Ingrid rond

 

Zingen is vertellen. Vertellen op muziek. Als zanger maak je gebruik van tekst en melodie. Dat is wat wij zangers hebben. Daarmee willen wij ons verhaal vertellen. Maar hoe doe je dat dan? 

 

Ingrid Mank, begrip bij onze Vlaamse zuiderburen, trapt de dag af. Ze inspireert, daagt uit en zet je aan tot denken....

waarna jouw dag zingen pas echt goed kan beginnen!

 

11:00 – 12:15

RONDE 1 - ZANGTECHNIEK      

 

  

 

 

 

A. Adem - Ineke van Doorn

Ineke rond

Er bestaan over weinig andere zangonderwerpen zoveel discussies als over ‘de adem’. De meesten zijn het erover eens dat de adem niet ‘hoog’ mag zitten, maar waar dan wel? En hoe bereik je dat? En moet je er nu wel of juist geen aandacht aan schenken tijdens het zingen? En hoe doe je dat dan? Tijdens deze workshop krijg je uitleg over hoe de adem het zingen beïnvloedt en staan het werken aan een goede verbinding en coördinatie tussen de stem en de adem centraal.

 

Er zal tijdens deze workshop vooral heel praktisch gewerkt worden. Eenvoudige en aansprekende oefeningen zorgen ervoor dat je het geleerde later gemakkelijk zelf kunt herhalen en/of gebruiken in een groep.

 

B. Microtonen & Maqam toonladders Zuhal Gezik

Zuhal rond3

Tijdens deze workshop maak je kennis met maqam toonladders, microtonen en onregelmatige maatsoorten. Zuhal Gezik werkt met een activerende didactiek en veel gevoel voor methodiek. Haar workshops zijn muzikaal, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar. 

 

Onder begeleiding van haar saz neemt ze je mee in het zingen van liederen uit diverse culturen.

Deze liederen leer je ook combineren met simpele bodypercussie en bewegingsvormen. 

De liederen krijg je in een hand-out mee, zodat je het thuis nog eens rustig kunt oefenen.

Laat je uit je comfortzone halen en zing, dans en klap mee met een 5/8 maat!

 

C. Jouw stem - Ingrid Mank 

Ingrid rond

Deze workshop is een verdieping op de plenaire opening van de dag. Grijp deze kans en laat je coachen door top-coach Ingrid Mank! 

 

Voor Ingrid zijn drie dingen belangrijk om te beginnen met je verhaal vertellen: authenticiteit, moed en tekstinterpretatie.

 

Samen met jou gaat Ingrid op zoek naar je eigen stem, niet alleen als je zingt, maar ook als je vertelt. Ze geeft je oefeningen om naar jezelf te luisteren, simpele oefeningen, geen zweverig gedoe. Dan ga je naar de tekst. Hoe zou JIJ hem zingen? Met welke intensie, welke kleur, welke dynamiek...?

 

Je behandelt het lied alsof je het zelf geschreven hebt. Daar heb je moed voor nodig... en rust... en eigenheid. Durf je? Dan ben je van harte welkom!

 

12:15 – 13:00

LUNCH

13:00 – 13:30

Maak (nader) kennis met muziekmethodes voor 12+

 

Ook de drie meest gebruikte muziekmethodes uit het Voortgezet Onderwijs (BeatsNbits, Intro en Musicbox) zijn weer in ons midden. Ter plekke kies je een methode waar je meer van zou willen weten.  

 

 MusicBox rond2BnB rondIntro rond

 

 

 

 

 

 

13:30 – 14:45

RONDE 2 - VERS VAN DE PERS

 

In deze ronde stap je in de wereld van veelbelovende jonge talenten (vers) van het conservatorium.

 

Maak kennis met de verfrissende ideeën en werkvormen van o.a. Jelle Ruijssenaars (4e jaars student Fontys Academie voor Muziekeducatie) en Barthelijne Weijs (afgestudeerd aan de ArtEZ Popacademie en begin dit jaar ook aan de ArtEZ Opleiding Docent Muziek). 

 

Jelle rondBarthelijne rond

 

 

 

 

 

  

 

14:45 – 15:00

PAUZE

15:00 – 16:15

RONDE 3: ZINGEN MET GROEPEN

  

A. Close harmony - Hans Cassa

Hans rond

Close harmony met jongeren… ja, dat kan!

Hans laat horen waardoor hij geïnspireerd is geraakt door a capella en close harmony muziek. Samen met hem verken je welke keuzes je kunt maken in je arrangement.

 

In de workshop werk je aan een (pop)arrangement, dat ook zeer geschikt is voor jongeren en proef je aan verschillende stijlen. Ook wat fijne inzingers komen aan bod.

 

Komen we tot het ware close-harmony-kippenvel-moment?

 

B. Bereik de sound die je wilt! - Inge Rambags

Inge rond2

Welke sound wil jij laten klinken met je groep? En hoe bereik je dat?

Inge gaat uit van de werking van de stem volgens de beginselen van de Complete Vocal Technique (CVT). Met levendige voorbeelden en leuke en toegankelijke werkvomen maakt ze duidelijk hoe je gemakkelijk resultaat kunt boeken.

 

Speciale aandacht besteedt ze aan de verschillen in leeftijden en niveaus binnen een groep, en ook het verschil tussen jongens en meisjes.

 

Inge zet graag humor en grappige elementen in, ook om zo de aandacht naar het plezier van zingen te verleggen.

 

16:15 – 17:00

Het dak eraf! - Gezamenlijke afsluiting met Inge Rambags 

 

 

Zie ook het totaaloverzicht van alle workshopleiders